Sydvenska Dagbladet 4-25-2014

Kultur

Feminism i tv-soffan

Watching TV/Channeling — about craft and passing time, Galleri 21, Malmö, t o m 27/4.

Det är så snyggt gjort att det är lätt att tappa fattningen. Fast det är precis vad man inte ska. I själva verket går hela utställningen på Galleri 21 ut på vikten av att hålla känslorna i styr och huvudet kallt.
Bit för bit synar Johanna Friedman populärkulturens romantiska klichéer och plockar isär dess stereotypa könsroller och sneda maktpositioner. Är du kvinna? Bra, då kan du lära dig ett och annat. Fast även män har en hel del här att hämta.
I sin sött broderade ”Cootie catcher” samlar hon kontentan av alla förment välmenande uppmaningar, från ”försök att inte verka desperat” till förnumstiga klädråd och detaljerade uppförandekoder. Som gick vägen till lycka och sann kärlek genom ett minutiöst kontrollerat jag. Fast pass på, balansen är knivig mellan ljuv kvinna, veligt våp och lovligt offer. På väggen ovanför spökar utsnitt ur romantiska komedier och sentimentala dramer. För Johanna Friedman vet precis vari deras tjusning ligger. Och den brytningen som sitter som smäck. Att på en gång frossa i rosenröda drömmar och syna deras bluff.
När hon av en läkare blev ordinerad tolv månaders känslomässig avhållsamhet efter ett psykiskt nedbrytande förhållande, beslöt hon sig för att tillbringa året framför tv:n. Utbildad först i textil på Konstfack och därefter vid California College of Art stickar och väver hon in Hollywoodscener i tröjor och bonader. Liksom i anknytande verk tillför det textilas hantverk och materialets mjukhet all denna hjärta och smärta en både mer vardaglig och laddad dimension.
Raffinerat gjuter hon samman form och innehåll, medan hon obesvärat förvandlar tv-soffans handarbete till vass feministisk konst.